De roep om solide ondersteuningsbeleid voor smartphones groeit. Ook logisch. Nu de prijzen stijgen, wil je dat je smartphone zo lang mogelijk meegaat. Het zijn echter vooral Chinese smartphonefabrikanten die een tandje bijsteken, aangezien updates en duurzaamheid een nadeel zijn en geen luxe die bestemd is voor duurdere topsmartphones. Hoe zit het met bijgewerkte ondersteuning voor uw smartphone?
Diverse updates
Voor smartphones kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten updates: beveiligingsupdates en updates van het besturingssysteem. Beveiligingsupdates komen vaker voor en zijn gericht op het gladstrijken van rimpels. Updates van het besturingssysteem zijn eigenlijk versie-updates en brengen ingrijpende wijzigingen met zich mee, zoals nieuwe functies en beveiligingslagen.
iOS en Android
Apple’s iOS op de iPhone loopt ver voor op Android wat betreft ondersteuningsduur en updatesnelheid. Dat komt omdat Apple enorm profiteert van het behouden van gebruikers. Het is niet hetzelfde als Android: Android is een besturingssysteem dat fabrikanten zelf kunnen patchen. Met dit knutselen bieden fabrikanten (Samsung, Motorola, OnePlus, Xiaomi, etc.) hun eigen ontwerpen en diensten aan. Maar het tweaken en doorvoeren van tweaks in updates is een flinke investering, en veel Android-fabrikanten zijn er niet zo happig op.
Hoe weet ik of mijn smartphone up-to-date is?
Je krijgt automatisch een melding als er een update beschikbaar is voor je smartphone. Of je nu een iPhone of een Android-smartphone hebt. In de instellingen kunt u handmatig controleren op updates om te zien of deze beschikbaar zijn. Deze optie is meestal te vinden in de informatie over de telefoon. Google brengt maandelijkse beveiligingsupdates en jaarlijkse versie-updates uit. Apple werkt regelmatig bij, meestal in de herfst met belangrijke versie-updates. Momenteel is Android 12 de nieuwste Android-versie en iOS 15 is de nieuwste versie voor iPhone.
risico dat u niet kunt updaten
Gelukkig zijn mobiele besturingssystemen niet zo kwetsbaar als Windows in de vroege jaren 2000. In feite is er nauwelijks sprake van misbruik van de kwetsbaarheid. Als je fabrikant bijvoorbeeld besluit om je smartphone niet meer te updaten, loop je niet direct een groot risico op datadiefstal. Je hoeft niet direct naar de winkel te rennen om een nieuwe smartphone te kopen, maar er zijn natuurlijk bepaalde risico’s aan verbonden. Ook weet je dat systeemfouten niet meer worden verholpen, bijvoorbeeld als een applicatie niet goed functioneert. Het ergste is het missen van nieuwe beveiligingsfuncties zonder ondersteuning. Denk aan de Do Not Track-functie van Apple of de mogelijkheid om Android-apps tijdelijk toegang te geven tot bijvoorbeeld de microfoon of camera.