- Android of iOS?
- iOS: Apple’s iPhone
- Android: deze merken zijn er
Als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone, heb je veel keuze. Gebruikt u bijvoorbeeld een Android- of iOS-apparaat? Moet je ook een Samsung-telefoon of een iPhone kopen? Kieskeurig.nl vertelt je alle verschillen en laat je telefoons vergelijken. Zo krijg je antwoord op de vraag welke smartphone je het beste kunt kopen en krijg je uiteindelijk een smartphone die bij je past.
Android of iOS?
Elke smartphone draait op een besturingssysteem. De meeste telefoons gebruiken Android, software van Google. Bedrijven als Samsung, Nokia, LG en Motorola installeren Android op hun toestellen. Apple is de enige fabrikant die een eigen besturingssysteem gebruikt in plaats van Android: iOS. Je vindt deze software op de iPhone, maar ook op andere Apple-apparaten zoals iPads en iPods. Als u waarde hecht aan updates, is de iPhone een goede keuze. Door de jaren heen heeft Apple regelmatig updates voor zijn smartphones uitgebracht.
Google doet dit ook voor Android, maar fabrikanten als Samsung en Motorola beslissen naar eigen inzicht of ze deze updates naar hun toestellen brengen. Oudere en goedkopere Android-telefoons hebben meestal minder updates. Wilt u dat uw Android-smartphone voor langere tijd regelmatig (beveiligings)updates ontvangt? Neem dan een toestel waarop de Android One-software is geïnstalleerd.
Voors en tegens iOS
- Werkt goed met andere Apple-apparaten en software
- Ontvang lange tijd updates
- Veilig geslaagd voor de strenge inspectie van Apple
- U kunt sommige dingen naar wens aanpassen
- Alleen voor Apple-producten
- Onderzoek toont aan dat iOS-updates opzettelijk oudere telefoons vertragen
Voor- en nadelen van Android
- Veel opties, aangezien bijna alle merken Android gebruiken
- Je kunt veel aanpassen
- Beste integratie met Google-services
- Algemene beveiligingslekken of gevaarlijke toepassingen
- Update beleid naar goeddunken van de fabrikant
iOS: iPhone van Apple
Apple produceert al jaren een eigen lijn smartphones: de iPhone. Elk jaar worden er een of meer iPhone-modellen uitgebracht, met verschillende schermformaten, specificaties en prijzen. Wat deze apparaten gemeen hebben, is dat ze allemaal draaien op de iOS-software van Apple. De updatestrategie is ook in principe hetzelfde. Heb je meer Apple devices, zoals een MacBook of iPad, dan werken ze allemaal naadloos samen.
Android: de merken zijn er
Het Android-besturingssysteem is afkomstig van Google, dat regelmatig nieuwe versies en (beveiligings)updates uitbrengt. Alle fabrikanten kunnen Android op hun telefoons installeren of aanpassen. Veel merken doen dit bijvoorbeeld door iconen te veranderen en features en apps toe te voegen. Om deze reden ziet Android er anders uit op een Samsung-telefoon dan op een Huawei-, OnePlus- of LG-smartphone. Aangepaste software van de fabrikant wordt ook wel een shell genoemd. Bedrijven als Huawei, Xiaomi, Oppo en LG hebben zeer ruwe schelpen die zowel visueel als functioneel verschillen van standaard Android-versies. Shells van Samsung, Sony en HTC zijn minder agressief. Merken als Motorola, OnePlus en Wiko gebruiken zeer lichtgewicht hoesjes die sterk lijken op standaard Android-versies.
wachten op update
Hoewel de aangepaste versie van Android er beter uitziet en meer functies en apps heeft, heeft de shell ook een keerzijde. Als de ontwikkelaar van Android, Google, een update uitbrengt, moet de fabrikant die testen met zijn softwareschil. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de behuizing, hoe langer de test en dus hoe langer je moet wachten op een update. Dat is vervelend als je updates met nieuwe functies verwacht.
beveiligingsupdate
Google vereist dat makers van Android-smartphones gedurende twee jaar ten minste elke drie maanden beveiligingsupdates voor hun apparaten leveren. Dergelijke beveiligingsupdates zijn afkomstig van Google en verhelpen kwetsbaarheden in het Android-systeem. Daarom wordt aanbevolen om zo snel mogelijk beveiligingsupdates te installeren. Brutale merken rollen doorgaans elk kwartaal updates uit, terwijl fabrikanten met een lichte huid, waaronder OnePlus, vaker updates uitbrengen. Deze regel geldt echter niet voor alle fabrikanten. Zo krijgen Motorola-toestellen (met lichtere behuizingen) minder vaak beveiligingsupdates dan Huawei (duurdere) smartphones, die gebruik maken van zware behuizingen. Wil je een smartphone die snel, vaak en door de jaren heen updates ontvangt? Kijk dan bij Android One toestellen.
Android Een
Tegenwoordig moedigt Google merken aan om standaard, niet-aangepaste Android-software op hun apparaten te installeren. Deze versie heet Android One en bevat geen wijzigingen van de fabrikant. Geen visuele wijzigingen, geen extra apps, geen toegevoegde functies: niets. U krijgt dus de software die Google voor ogen had. Een ander kenmerk van het Android One-programma is het gegarandeerde updatebeleid waar fabrikanten zich aan moeten houden. Koop je een smartphone met Android One-software, dan heb je gegarandeerd twee jaar Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates. In feite komt dat neer op twee grote Android-updates en één beveiligingsupdate elke maand gedurende drie jaar. Android One biedt het beste updatebeleid voor Android-apparaten. Als je waarde hecht aan frequente en langdurige softwareondersteuning, ben je beter af met een Android One-model.
Het aanbod Android One smartphones wordt steeds groter. Nokia heeft in alle prijsklassen de meeste modellen uitgebracht. Via de Mi A-serie verkoopt Xiaomi ook diverse betaalbare Android-smartphones. Weinig bekend General Mobile biedt – ook in Nederland – een breed scala aan toestellen. Andere merken experimenteren met de software en brengen één of meerdere Android One-toestellen uit. Bedrijven als HTC, Motorola en LG verkopen dergelijke modellen om ervaring op te doen en te kijken of er vraag naar is.
Android gaan
Ben je op zoek naar een scherp geprijsde smartphone, bijvoorbeeld als back-up device of voor een familielid die eigenlijk alleen WhatsApp nodig heeft? Bekijk dan de modellen met de Android Go software. Android Go is een aangepaste, lichtgewicht versie van Android, ontwikkeld door Google. Speciale software geoptimaliseerd voor smartphones met beperkte hardware: een echt budgetmodel. Hoe? Google biedt zijn reguliere apps zoals Gmail, Maps en YouTube voor Android Go niet aan. Op Android Go-apparaten vindt u Gmail Go, Maps Go, YouTube Go en andere Go-apps. Ze hebben geen mooie animaties en missen een aantal functies, dus ze nemen minder opslagruimte in beslag en vergen minder veel van de processor. In de praktijk merk je weinig verschil met normale Google-apps: Go-apps zien er geweldig uit en doen wat ze moeten doen. Google staat niet toe dat fabrikanten die Android Go op smartphones installeren hun eigen apps toevoegen. Zo heb je meer ruimte voor je apps en media. Houd er rekening mee dat Android Go-apparaten over het algemeen minder vaak en minder vaak beveiligingsupdates en grote Android-updates ontvangen dan “normale” Android-smartphones. Dit komt mede doordat de hardware niet (optimaal) geschikt is voor nieuwe Android-versies.
Er zijn verschillende fabrikanten die Android Go-smartphones verkopen. Nokia, Universal Mobile, Alcatel en Motorola zijn enkele van de bekendste merken die één of meerdere modellen in Nederland aanbieden.