Je smartphone opladen: je doet het waarschijnlijk elke dag. Door correct op te laden voorkom je slijtage van je batterij en gaat je toestel langer mee. Hier leggen we uit waarom je je smartphone niet tot 100 procent moet opladen en waarom snelladen handig is. Zo weet je precies hoe je je smartphone, tablet of ander device goed oplaadt.
1. Wat te doen en wat niet te doen
2. Hitte en kou
3. Korte lading
4. Opladen tot 100%
5. Snel opladen
6. Originele opladers
7. Tijdens het opladen
Alle tips in het kort
We hebben de belangrijkste tips over opladen voor je op een rijtje gezet.
Goed voor je batterij:
- Houd uw batterijniveau tussen de 20 en 80 procent
- Regelmatig kort opladen, bijvoorbeeld met een snellader
- Gebruik de originele oplader of een andere veilige oplader
Slecht voor je batterij:
- Hitte en kou
- Opladen tot 100 procent
- Uw apparaat gebruiken tijdens het opladen
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Warmte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Veel slijtage treedt op bij 35 tot 40 graden. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek. Let hier vooral op tijdens het opladen, want het opladen van je smartphone wordt altijd een beetje warm. Ook hele lage temperaturen zijn niet goed voor je batterij. Leg je toestel dus nooit in de vriezer om af te koelen.
Frequent kort opladen is goed voor je batterij
Een batterij verslijt als deze leegloopt of oplaadt. Slijtage is niet te voorkomen, wel te beperken. De meeste slijtage treedt op bij het opladen van de laatste 20/30 procent. Een volledige lading tot 100 procent veroorzaakt ongeveer 10 keer meer slijtage dan een lading van 70 procent. Je batterij gaat dus veel langer mee als je alleen tot 100 procent oplaadt wanneer je het echt nodig hebt, en je batterijpercentage de rest van de tijd tussen de 20 en 80 procent houdt. Laad bijvoorbeeld ’s morgens voor het werk niet tot 100 procent op, maar tot 80 procent. Zet je toestel op het werk aan de snellader om bij te tanken.
Opladen tot 100 procent is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je accu om na 100 procent nog door te laden. Je smartphone ontploft niet: daar zijn tegenwoordig beveiligingen tegen ingebouwd. Maar zodra je accu weer tot 1 procent leegloopt, vult de oplader die 1 procent direct weer bij. Juist dat laatste percentage opladen zorgt voor de meeste slijtage. Daarnaast wordt je toestel warm en dat zorgt ook voor slijtage. Laad je smartphone dus niet bijvoorbeeld ’s nachts op, want dan ligt je toestel vaak urenlang volledig opgeladen aan de lader. Ook hoef je een nieuwe smartphone de eerste keer dat je hem gebruikt niet voor 100 procent op te laden. Dat moest je doen met oude batterijen, maar dat type batterij zit al jaren niet meer in smartphones.
Snel opladen is niet schadelijk
Tijdens snelladen wordt je accu iets warmer dan tijdens normaal opladen. Dat nadeel is echter niets vergeleken met hoeveel slijtage je bespaart door kort en dus gezond opladen. Als je ’s morgens wakker wordt en je toestel bijna leeg is, heeft je batterij na een half uur snelladen al 40 tot 60 procent energie. Hiermee blijf je lang vooruit. Zonder snellader zit je in een half uur op zo’n 20 procent. Je moet je toestel ’s nachts bijna aan de oplader leggen, wat zorgt voor veel extra slijtage.
Je hebt niet per se de originele oplader nodig
Voor de veiligheid maakt het niet uit of je een oplader gebruikt van hetzelfde merk als je smartphone of een andere oplader. Al onze opladers zijn veilig en zullen uw batterij niet beschadigen. Goedkope opladers van Chinese stuntsites kunnen slecht zijn voor je accu, koop dus altijd bij een betrouwbare partij. Voor iPhones maakt het qua laadsnelheid niet uit of je een originele iPhone-oplader gebruikt of niet. Dit geldt voor de meeste smartphones. Bij de Samsung S-serie, OnePlus en OPPO smartphones haal je de maximale laadsnelheid alleen met de originele oplader. Andere laders zijn niet schadelijk, alleen wat langzamer.
Gebruik uw smartphone niet tijdens het opladen
Het ligt eraan wat je met je smartphone doet, maar probeer je toestel zo min mogelijk te gebruiken tijdens het opladen. Je smartphone wordt heet door intensief gebruik. Opladen zorgt ook voor warmte, en al die warmte bij elkaar zorgt voor extra slijtage aan je accu. Wil je tijdens het koken je toestel opladen en wat muziek aanzetten? Geen probleem. Wil je gamen of iets anders intensiefs doen? Wacht dan even tot je toestel is opgeladen. Gebruik een snellader als je niet te lang wilt wachten.
U hoeft uw nieuwe batterij niet tot 100 procent op te laden
Vroeger zaten er batterijen in smartphones die je moest ‘activeren’ door ze helemaal op te laden tot 100 procent en daarna leeg te laten lopen tot 0 procent. Dergelijke batterijen worden al jaren niet meer gebruikt in smartphones. Die tip is dus achterhaald. Trap er niet in en zorg dat je vanaf de eerste keer gezond oplaadt.