- Types
- 1. Travelzoom: ideaal in de meeste situaties
- 2. Superzoomcamera: voor op de steppe
- 3. High-end camera: voor de liefhebber
- 4. Outdoorcamera: voor de actiefreaks
- Conclusie
Je gaat op vakantie en bent van plan veel foto’s te maken. Maar waarom nog een digitale camera kopen als je al een smartphone hebt met een geweldige camera? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Dus we hebben ook een antwoord: als het om fotografie gaat, zijn digitale camera’s meestal maar een beetje meer dan smartphones. We leggen de belangrijkste voor- en nadelen van deze compactcamera uit.
Digitale camera’s zijn er in vele soorten en maten, maar laten we er hier even vanuit gaan dat er geen versies zijn met verwisselbare lenzen. Openen, instellen, klikken en klaar. Zodat je bijvoorbeeld geen rugzak vol lenzen of andere apparatuur mee hoeft te sjouwen op vakantie. Dat houdt de boel draagbaar, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet al te flexibel bent qua fotografie: je kunt er immers geen extra zoomlens op schroeven. Hiervoor heb je een systeemcamera of zelfs een DSLR nodig.
type
- Travelzoom: Ideaal voor de meeste situaties
Reiszoomcamera’s zijn een van de meest populaire soorten camera’s op de markt. Dat komt omdat dit model – de naam “travelzoom” zegt het al – ideaal is voor de meeste vakanties. Deze compactcamera’s hebben een goed zoombereik van 15x of meer en beschikken meestal over hoogwaardige lichtsterke lenzen. Ze hebben ook veel instellingsopties, creatieve filters en zelfs handmatige opnamen door dingen als sluitertijd en diafragma zelf uit te zoeken.
Tegelijkertijd zijn ze over het algemeen gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen, dankzij de vele automatische modi en grote, duidelijke touchscreens. Of je nu een gevorderde liefhebber bent of een simpele huis-, tuin- en keukenfotograaf: met de reiszoomcamera maak je in vrijwel alle situaties en op alle kennisniveaus prachtige foto’s.
De meeste TZ-camera’s hebben ook uitgebreide filmmogelijkheden en het relatief grote zoombereik is een groot voordeel: je kunt bijna alles vastleggen. Full HD-videomodi zijn gebruikelijk, maar 4K-resolutie ligt om de hoek.
- Ultrazoomcamera: voor graslanden
Ga je een lange roadtrip maken en wil je niet al te veel extra’s in je tas meenemen, dan is een superzoom camera (of: bridge camera) wellicht een goede optie. Dit model heeft enorm veel zoom, soms wel 200x. Daarom kun je zelfs goede foto’s maken van tijgers die antilopen eten in de verte op de graslanden.
Dit zorgt er alleen maar voor dat de camera groter en omvangrijker is dan je gemiddelde compactcamera – en niet voor niets lijkt hij vaak een beetje op een DSLR.
Optische beeldstabilisatie is enorm belangrijk als je een superzoom camera wilt. Zoom je veel in zonder goede stabilisatie, dan krijg je onscherpe beelden en heb je altijd een statief nodig. Hierbij geldt: hoe duurder de bridgecamera, hoe meer zoom en stabilisatie je krijgt. Let ook op de kwaliteit van de lens. Diafragmakabel: hoe breder het diafragmabereik, hoe meer u uit het apparaat kunt halen.
- High-end camera’s: liefhebbers
De absolute topper in het assortiment compacte digitale camera’s is de “high-end camera”. De beeldkwaliteit van deze camera’s is uitstekend: in sommige gevallen zelfs vergelijkbaar met DSLR’s. Als je bijvoorbeeld met zo’n model foto’s of video’s maakt, kun je een mooi wollig vervagingseffect (“bokeh”) op de achtergrond krijgen. Dit komt door de kwaliteit van de lens en ingebouwde sensor. Hoe groter de sensor, hoe beter de beeldkwaliteit. Helaas heeft dit een hoge prijs. En: high-end camera’s hebben meestal niet veel zoom door hun lichtsterke lenzen – goed glas is erg duur.
Nog een tip: high-end camera’s zijn niet erg geschikt voor beginnende fotografen. U kunt fotograferen met veel instellingsopties en functies. Echte liefhebbers hebben hier veel ervaring mee. Als je zo’n camera wilt kopen, dan moet je wel tot die doelgroep behoren – anders haal je misschien niet het maximale uit je camera en dat is zonde. In dat geval is het slimmer om naar de eerder genoemde reiszoomcamera te kijken.
- Buitencamera: voor actiegekken
Tot slot zijn er specifieke camera’s voor buitengebruik. De zogenaamde “rugged camera” is water- en schokbestendig en de behuizing is oersterk. Deze camera is dus onverwoestbaar en ideaal als je van actie noodzakelijke actie houdt. Denk bijvoorbeeld aan opnemen tijdens het mountainbiken of skiën. Deze modellen worden steeds uitgebreider qua instelmogelijkheden, maar hebben meestal maar een beperkte zoom. En dat is begrijpelijk, want het is heel moeilijk om die lens helemaal weg te werken in zo’n oerdegelijke behuizing.
ten slotte
Je denkt nu: ja, wil ik een buitencamera of nee, zo’n superzoom camera is niks voor mij, bedenk dat het verschil tussen de verschillende typen tegenwoordig steeds kleiner wordt. Zo hebben de hedendaagse reiszoomcamera’s enorme zoombereiken en zijn ze in veel gevallen waterdicht en schokbestendig.
Kortom: De camera weer uitschuiven is een goede zaak