USB-C is al jaren de standaard om de meeste smartphones op te laden, en steeds meer laptops hebben inmiddels ook een USB-C aansluiting. Maar niet alles is helemaal koek en ei. De normen veranderen nogal wat, en er zijn enkele haken en ogen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van USB-C.
Wat is USB-C?
USB-C staat voor Universal Serial Bus, type C. De ‘oude’ USB-aansluitingen die je kent van talloze kabels werkten prima, maar werden relatief traag. Mede daarom is USB-C in het leven geroepen, een nieuwe versie van de standaard die snelle bestandsoverdracht en razendsnel opladen mogelijk maakt. Veel recente smartphones gebruiken de standaard, en zelfs de nieuwe generatie iPhones is eindelijk bezweken voor het gemak van USB-C.
Voordelen usb-c
USB-C heeft veel voordelen. Opladen gaat aanzienlijk sneller dan via micro-USB, de standaard die voorheen in de meeste smartphones werd gebruikt. Ook kun je veel sneller bestanden van het ene apparaat naar het andere overzetten. In tegenstelling tot de reguliere USB-aansluitingen kan USB-C HDMI, DisplayPort en Thunderbolt ondersteunen, zodat je bijvoorbeeld ook monitoren op je laptop kunt aansluiten, terwijl je het apparaat momenteel aan het opladen bent met dezelfde kabel.
Nadelen usb-c
Een van de grote nadelen is dat ‘usb-c’ op zich niet zoveel zegt. Er zijn verschillende soorten en protocollen, die het allemaal wat onduidelijk maken. Sommige versies ondersteunen HDMI, andere niet; sommige bieden snel opladen, andere niet. Bovendien zijn sommige oudere batterijen niet gemaakt om razendsnel op te laden, en zelfs als je telefoon dit wel ondersteunt, kan dit op de lange termijn schadelijk zijn voor de levensduur van je batterij.
Koop een smartphone met USB-C
Zoals gezegd hebben de meeste nieuwe, iets duurdere smartphones tegenwoordig een USB-C aansluiting. Bekende modellen van Samsung en andere Android-fabrikanten omarmen al jaren de standaard. Hoewel de MacBooks al jaren de standaard zijn, is pas de laatste generatie iPhones eindelijk voorzien van een USB-C aansluiting.