Tegenwoordig heb je geen spiegelreflex- of systeemcamera meer nodig om mooie foto’s te maken: recente smartphones kunnen het bijna net zo goed. Maar waarom is dat? Hoe werkt een camera in een smartphone en welke cijfers zijn belangrijk? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten als je mooie foto’s wilt maken met je telefoon.
megapixels
De megapixel (of: 1 miljoen pixels) is de maateenheid voor de resolutie van een digitale foto. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, betekent een hoger aantal megapixels niet per se een betere fotokwaliteit, maar het is vaak wel een goede indicatie. Hoe meer pixels, hoe meer detail er in de foto kan worden opgeslagen, wat resulteert in een betere kwaliteit. Goede smartphone camera’s hebben tegenwoordig een camera met een resolutie van zo’n 40 MP.
Zoom
Je kunt natuurlijk niet zomaar een zoomlens op je smartphone zetten, maar dat betekent niet dat je helemaal niet kunt inzoomen. Tegenwoordig zijn er zelfs camera’s op de markt met een vorm van optische zoom, waarmee je kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Dankzij slimme algoritmen gaat digitaal zoomen ook een stuk beter dan voorheen: bepaalde rekenmethodes berekenen precies welke kleur de nieuwe pixels moeten hebben.
Diafragma
Het diafragma is de lensopening. Die opening bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Een groot diafragma betekent dat er veel licht binnenvalt: super handig in donkere omstandigheden. Maar in sommige gevallen is een klein diafragma wenselijk. Een klein diafragma zorgt ervoor dat je een duidelijk zichtbaar scherptediepte-effect krijgt. Zo maak je bijvoorbeeld een selfie waarin je haarscherp bent, terwijl de achtergrond mooi onscherp is.
Lenzen
Veel smartphones hebben tegenwoordig meerdere lenzen. Een macrolens bijvoorbeeld, waarmee je kleine objecten van heel dichtbij scherp kunt krijgen. Ook een groothoeklens is populair: hiermee leg je meer van de omgeving vast op de foto.