Welke smartphone moet ik kiezen? Wij geven je tips!
Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, maar vind je het moeilijk om het juiste toestel te vinden als het tijd is om je abonnement te verlengen? Misschien ben je gewend aan iPhones of Samsung-apparaten en wil je een van de nieuwste modellen bekijken. Of je zoekt een goedkope telefoon van rond de 200 euro. In dit artikel helpen we je erachter te komen welke smartphone het beste bij je past.
Welk besturingssysteem wil je gebruiken, Android of iOS?
Als het gaat om het kiezen van een telefoonmerk, heb je nu 2 besturingssystemen om uit te kiezen: Apple iOS en Google Android. Apple’s iOS draait alleen op de iPhone. Andere merken draaien op Android, waarbij Samsung een van de grootste fabrikanten is. Ook Huawei en THC zijn populair. Android-apparaten kunnen er iets anders uitzien, afhankelijk van het merk, maar de gebruikersinstellingen zijn hetzelfde.
Wil je overstappen naar een ander besturingssysteem?
Als je bij het kiezen van een nieuwe smartphone overweegt om over te stappen van iOS naar Android of vice versa, houd er dan rekening mee dat het twee totaal verschillende systemen zijn. Stap je over, dan merk je dat software en apps heel anders werken dan je gewend bent. En de apps die je hebt gekocht, zijn alleen opnieuw te gebruiken op apparaten met hetzelfde besturingssysteem.
Heb je momenteel meerdere apparaten met Apple in huis, zoals een iMac, iPad, Macbook of Apple TV? Kies je dan (weer) voor een iPhone, dan is dat natuurlijk handig zodat je al je toestellen gemakkelijk met elkaar kunt verbinden aangezien ze allemaal op dezelfde software draaien.
Kijk welke functies je echt nodig hebt op je apparaat
De eigenschappen of technische specificaties van het toestel bepalen mede de prijs. Het zou zonde zijn als je topdollar betaalt voor een apparaat met geavanceerde functies die je toch niet zou gebruiken. Denk dus goed na over wat je met je toestel wilt doen.
Vind je het leuk om foto’s en video’s te maken?
Als je vaak mooie foto’s wilt maken, of je ze nu op sociale media plaatst of niet, bekijk dan de specificaties van de camera op je apparaat. Ga er niet zomaar vanuit dat een lens een hoog aantal megapixels heeft; 12 megapixel zou voldoende moeten zijn. Toestellen met twee camera’s achterop kunnen gebruikt worden om een behoorlijk diepte-effect te krijgen (bij portretfoto’s) of flink in te zoomen. Als je veel selfies maakt, heb je alleen een goede camera aan de voorkant nodig. Kies voor een smartphone met minimaal 32 GB intern geheugen of uitbreidbaar geheugen (micro SD kaart) zodat je geheugenopslag niet snel vol raakt.
Kijk je graag series en films op je smartphone?
In dit geval kun je het beste kijken naar de schermgrootte die voor jou goed voelt. Schermgrootte wordt gemeten in inches (de diameter van het scherm). Wil je een toestel dat makkelijk in je broekzak past, dan raden we de 5 inch aan. Met 6 of 7 inch ga je vrijwel over op tabletformaat.
Het aantal pixels op een scherm geeft niet noodzakelijkerwijs de schermkwaliteit aan. Een telefoon met een full hd scherm is aan te raden als je veel films en series kijkt. Kies een smartphone met een 4G-verbinding en minimaal 32 GB en/of een optie met uitbreidbaar geheugen.
Koop je liever een simpele budgettelefoon die niet zo duur is?
Zeker! Omdat de gemiddelde smartphone van vandaag ongeveer 700 euro kost. Goedkopere smartphones hebben vaak een minder fraai design en veel eenvoudigere camera’s. Maar u kunt het gebruiken voor alle applicatie- en internetfuncties.
ten slotte
Om erachter te komen welke smartphone bij jou past, is het belangrijk om te kijken naar je budget en wat je precies met je toestel wilt doen. De keuze voor een Android- of iOS-besturingssysteem hangt af van uw gewoonten, de apps die u gebruikt en welke apparaten u thuis gebruikt om uw apparaten te verbinden. Niet elke technische specificatie op een smartphone is meteen een “must have” voor jou, waarvoor je vaak een hoge prijs betaalt. Denk bijvoorbeeld aan apparaten met vingerafdrukscanners of geavanceerde (front-facing) camera’s. U kunt ook van vrienden ontdekken wat u leuk vindt aan uw apparaat of het in een winkel bekijken. Ben je eruit en ga je binnenkort een los toestel kopen? Bekijk vandaag nog deze concurrerende deals voor mobiele providers.