De snelheid van een smartphone bepaalt of het toestel zware apps aankan zonder te crashen. Een smartphone met veel rekenkracht start apps ook sneller op. Een langzaam of stotterend apparaat kan erg vervelend zijn. Daarom vertellen we je in dit artikel waar je op moet letten bij het kiezen van een smartphone die qua snelheid bij je past.
- Wat bepaalt de snelheid?
- Snelheid klasse
- 5 snelheidsklassen uitgelegd
Wat bepaalt de snelheid?
Voor de snelheid van een smartphone zijn een aantal specificaties van belang. De processor voert taken en apps uit. Hoe sterker de processor, hoe zwaarder de apps die je gebruikt. Door het werkgeheugen kunnen apps op de achtergrond draaien. Dit betekent dat apps niet elke keer opnieuw hoeven te worden gestart als u ze opent. Multitasken gaat dus sneller met een groot werkgeheugen. Ook de opslagcapaciteit speelt een rol. Een vol geheugen maakt een smartphone trager. Tot slot heeft het besturingssysteem invloed. Een nieuwere softwareversie werkt efficiënter en dus sneller met je smartphone.
Snelheid klasse
Het is lastig om bovenstaande specificaties goed af te wegen. Daarom helpen wij u graag verder. Op basis van deze specificaties geven we elke smartphone een score. Met die score komt een smartphone terecht in een van de volgende snelheidsklassen:
- Middelmatig
- Standaard
- Goed
- Erg goed
- Uitstekend
De snelheidsklasse vind je tussen de specificaties van een toestel. Hieronder lees je wat je met een smartphone uit elke snelheidsklasse kunt doen.
Matig: alleen bellen en whatsappen
Smartphones in de Moderate speed klasse hebben geen krachtige processor en een klein werkgeheugen. Daarom zijn deze toestellen alleen geschikt voor lichte taken, zoals bellen en whatsappen. Schakel je bijvoorbeeld tussen WhatsApp en e-mail, dan hebben deze smartphones meer laadtijd nodig. Dit komt door het kleine werkgeheugen. Een smartphone uit deze categorie is voor jou voldoende als je je smartphone weinig gebruikt.
Standaard: Facebook en kleine games
Apparaten in de snelheidsklasse Standard zijn iets krachtiger. Processors van deze smartphones zijn ook geschikt voor kleine 2D-games als Wordfeud of Candy Crush. Je kunt ook je favoriete nieuws-apps of Facebook openen. De laadtijd voor het openen van apps is relatief lang. Het werkgeheugen van deze toestellen is ook niet groot, waardoor er weinig apps op de achtergrond draaien. Dus als je een app opent, moet deze vaak helemaal opnieuw beginnen.
Goed: voor gemiddeld gebruik
Smartphones in de snelheidsklasse Good zijn geschikt voor de gemiddelde gebruiker. De processors hebben veel rekenkracht, waardoor je zonder problemen veel apps gebruikt. Je kunt het nieuws bekijken op verschillende apps, muziek luisteren via Spotify en filmpjes bekijken op YouTube. Schakelen tussen verschillende apps gaat soepeler dan op smartphones uit eerdere snelheidsklassen, maar deze toestellen hebben soms wat tijd nodig bij middelzware apps als YouTube en Spotify.
Heel goed: snel schakelen tussen apps
Met een smartphone in de snelheidsklasse Zeer goed schakel je razendsnel tussen verschillende apps. Dankzij het grote werkgeheugen op deze smartphones blijven je apps op de achtergrond draaien. Vaak hebben deze smartphones ook een vrij krachtige processor. Zo gebruik je ook zware apps als Photoshop of speel je een 3D game. Met deze zware apps hebben deze toestellen soms wat meer laadtijd nodig. Gebruik je tussenliggende apps zoals Netflix, YouTube en Spotify? Dan lopen deze smartphones als een tierelier.
Uitstekend: geschikt voor de zwaarste taken
Wij zien smartphones in de snelheidsklasse Excellent als echte krachtpatsers. Deze apparaten zijn geschikt voor de zwaarste taken. Ook 3D-games of veeleisende apps zoals beeldbewerkingsprogramma’s zijn geen probleem. Apps en games die de komende jaren uitkomen zijn veelzijdiger, maar vragen ook meer rekenkracht van een smartphone. Dankzij de sterke processors en het grote werkgeheugen werken deze toestellen ook snel met alle apps die de komende jaren verschijnen.