Overweeg je een smartphone voor je kind aan te schaffen? Hier leer je over de voor- en nadelen en hoe je een telefoon kiest.
Veel kinderen krijgen hun eerste smartphone rond de leeftijd van 11-12 jaar of zelfs jonger. De meeste mensen hebben een gadget bij zich als ze naar de middelbare school gaan. Groepsdruk speelt een rol, en kinderen zonder telefoon zien iedereen om hen heen met hun smartphone spelen. De keuze is echter aan u, en in dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van dit type aankoop en geven we tips over hoe u een gadget kunt kiezen als u besluit er een te kopen.
Alleen jij kunt bepalen of je kind een telefoon nodig heeft en of het deze verantwoordelijkheid aankan. Hoe dan ook, er zijn voor- en nadelen aan het kopen van een smartphone voor je kind.
De beste smartphone voor uw kind: de nadelen
Laten we beginnen met de nadelen. Enerzijds menen deskundigen in het algemeen dat overmatig gebruik van elektronische producten nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Als u uw kinderen de hele nacht op hun smartphone laat zitten, kan dit leiden tot slaapproblemen, en telefoons zijn in dit opzicht erger dan tv’s.
Urenlang naar een scherm staren kan leiden tot bijziendheid, een slechte houding en zelfs ademhalingsproblemen. Een andere veel voorkomende kwaal bij schoolgaande kinderen is ADHD: ADHD neemt toe en is nauw verbonden met de verspreiding van gadgets. Er is een groter risico: als uw kinderen naar hun telefoon staren terwijl ze naar buiten lopen, kunnen ze ernstige problemen krijgen.
Als uw kind veel tijd op zijn telefoon doorbrengt, betekent dat minder tijd aan studeren, spelen (behalve mobiele games) of socializen met leeftijdsgenoten. Ze kunnen de woede van leraren opwekken voor het gebruik van smartphones in de klas. Ten slotte zijn mobiele telefoons niet goedkoop en zijn kinderen niet per se de meest verantwoordelijke eigenaren. Ze kunnen hun smartphone kapot laten gaan of ergens laten liggen.
De juiste smartphone voor uw kind: de voordelen
Maar als u de tijd die uw kinderen op hun smartphones doorbrengen zorgvuldig beheert, is dat niet per se schadelijk – en het is zeker ook goed. Ten eerste kunt u contact houden met uw kinderen wanneer ze weg zijn, ze buiten veilig houden en gemoedsrust hebben terwijl ze op school zijn of bezig zijn met buitenschoolse activiteiten.
Bij correct gebruik mag een smartphone nooit afleiden van de opvoeding van uw kind. Het geeft ze toegang tot elektronische woordenboeken en andere handige toepassingen die helpen bij het schoolwerk.
Het opzoeken van informatie op internet kan het denken van kinderen verruimen, en het gebruik van mobiele telefoons om foto’s en video’s te maken kan de creativiteit van kinderen stimuleren. Leren navigeren met behulp van digitale kaarten zal uw kind ook helpen bij het navigeren door onbekende buurten. Ten slotte is er natuurlijk de vervelende groepsdruk: als iedereen in de klas een telefoon heeft, is het aantal kinderen zonder gadgets oneven.
Zoals je kunt zien, variëren de argumenten voor en tegen het kopen van een smartphone voor je kind. Het is aan jou om te kiezen welke argumenten zwaarder wegen. Ook als je besluit om nu geen smartphone te kopen, weet je dat vroeg of laat dezelfde discussie weer opduikt. Dus laten we praten over…
Welke mobiele telefoon moeten basisschoolleerlingen kiezen?
Het zal vroeg of laat gebeuren. Op dat moment wil je een antwoord op een andere vraag: wat voor soort telefoon moet je je kind geven? De goedkoopste optie is om ze een oude smartphone te geven. Financieel lijkt de keuze eenvoudig: deze telefoon kost je geen cent als hij kwijtraakt, kapot gaat of in het bad valt. Maar het heeft ook nadelen.
Allereerst is het besturingssysteem van deze smartphone hoogstwaarschijnlijk verouderd en kun je deze in veel gevallen niet meer updaten. Dit is een serieus beveiligings- en applicatiecompatibiliteitsprobleem.
Ten tweede zijn batterijen in oudere smartphones vaak waardeloos en moeten ze de hele tijd worden opgeladen. U wilt uw kind waarschijnlijk geen telefoon geven die niet werkt wanneer dat nodig is. De gemoedsrust is gewoon verdwenen. Ten derde, en dit is een volkomen subjectieve observatie, zullen maar heel weinig kinderen blij zijn met oude gadgets.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een mobiele telefoon voor je kind
Laten we het hebben over enkele belangrijke functies van smartphones voor kinderen.
Als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid van een telefoon, is het scherm waarschijnlijk de grootste factor. Je zoekt goede kwaliteit: in ieder geval hoge resolutie en goede kleur. Grootte is ook belangrijk: kies een model met een scherm van minimaal 4,5 inch. Kleine schermen veroorzaken vermoeide ogen en zijn moeilijker te gebruiken met de huidige apps die voornamelijk zijn ontworpen voor grotere schermen.
Voor een phablet waar kinderen snel aan wennen hoef je niet bang te zijn. Wat je waarschijnlijk wilt vermijden, zijn die gimmicky schermen met gebogen randen; deze zijn gemakkelijk beschadigd en erg duur om te vervangen. Over het algemeen geldt de volgende regel: hoe minder glas op een smartphone, hoe beter en hoe goedkoper het is om te repareren.
Wat je ook beslist, als je een smartphone voor je kind koopt, zorg er dan voor dat je ook een stevige hoes of bumper koopt met randen die uit het scherm steken. Kinderen laten hun apparaten vaker vallen dan volwassenen. Een screenprotector kan ook geen kwaad. De ervaring leert dat je het beste meteen een hoesje en screenprotector kunt kopen. De verleiding is altijd aanwezig om online te bestellen en een week of twee te wachten, maar als je kind het scherm kapot slaat voordat het hoesje arriveert, zul je er spijt van krijgen.
Ten tweede is de batterijcapaciteit van belang. Hoe groter hoe beter. Het is het beste om er niet van uit te gaan dat uw kinderen hun gadgets regelmatig zullen opladen, aangezien zelfs volwassenen dit vaak vergeten.
De derde factor is het geheugen. Hetzelfde geldt hier: hoe meer hoe beter. Je kunt niet van je kinderen verwachten dat ze hun telefoongeheugen regelmatig opschonen, zodat ze snel vol kunnen raken. Een geheugenkaartslot in een telefoon kan nooit kwaad. Hierdoor kun je eenvoudig en goedkoop geheugen toevoegen.
Denk vervolgens na over uw eigen prioriteiten. Het kan de moeite waard zijn om de prestaties van de GPS-module te controleren. GPS werkt met de meeste smartphones, maar sommige slecht ontworpen modellen hebben moeite met het ontvangen van satellietsignalen. Als u erop staat te weten waar uw kinderen op een bepaald moment zijn, kunt u tijd en geld besparen door op forums te zoeken naar feedback van gebruikers van het model dat u wilt kopen; als er GPS-problemen zijn, wordt dat ook besproken.
De nieuwere versie van Android op je telefoon is beter. Oudere versies van het besturingssysteem hebben meer kans op beveiligingslekken. Een Android One-smartphone kopen is een goede keuze. Ten eerste zullen apparaten die deel uitmaken van het Android One-programma vaker updates krijgen. Ten tweede draaien deze smartphones op Android zonder enige bloatware. Dit is betrouwbaarder, veiliger en gebruiksvriendelijker.
Stel een smartphone in voor uw kind
- Als u na het kiezen van een model besluit dat uw kind een smartphone nodig heeft, raden we u aan de beveiligingsinstellingen correct te configureren voordat u het aan uw kind geeft.
- Installeer een solide app voor ouderlijk toezicht. Welk mobiel platform je ook kiest en welke tools er in je telefoon zijn ingebouwd, het hebben van extra functies is altijd een goede zaak.
- Kies je voor een Android-telefoon, installeer dan sterke antivirussoftware voor de telefoon. Kindertelefoons hebben evenveel bescherming tegen malware nodig als telefoons voor volwassenen.
Stel uw telefoon zo in dat u zich kunt concentreren op de veiligheid van uw kinderen zonder zich te veel te bemoeien met hun leven of vriendschappen.