- Niet alle smartwatches hebben een smartphone nodig!
- Standalone smartwatches: smartwatches met een eigen simkaart
- Voor- en nadelen van een zelfstandige smartwatch
Je hoort vaak dat een smartwatch alleen werkt als je ook een smartphone hebt. Tot op zekere hoogte is dat waar: hoewel je een smartwatch kunt gebruiken zonder telefoon in de buurt, heb je er wel een nodig om je smartwatch in te stellen en er het maximale uit te halen. Toch zien we dat smartwatches steeds zelfstandiger worden.
Niet alle smartwatches hebben een smartphone nodig!
Een smartwatch verbinden met je telefoon is wat bijna iedereen doet – en dat kan je doen denken dat je je telefoon altijd bij je moet hebben als je je smartwatch draagt. Maar dat is niet helemaal waar.
Ga je sporten met een Samsung of Apple watch, dan hoef je je mobiel echt niet op zak te hebben. Zeker als het een smartwatch met gps is, wordt je wandelroute zonder problemen vastgelegd, zodat je deze later op je telefoon kunt analyseren.
De nieuwste generatie Apple Watch en veel WearOS-horloges kunnen ook muziek en audioboeken opslaan in het interne geheugen, zodat je ernaar kunt luisteren terwijl je door een Bluetooth-headset loopt. Ook hiervoor heb je je mobiele telefoon dus niet nodig.
Bovendien kunnen de meeste smartwatches nu verbinding maken met je wifi-netwerk. Zo kun je overal in huis gebruik maken van de slimme functies zonder dat je altijd binnen Bluetooth bereik van je telefoon hoeft te zijn. Het horloge zelf is al verbonden met draadloos internet.
Voor de meeste functies van een smartwatch is echter een smartphone nodig, die bijvoorbeeld begint bij de eerste opstart- en daaropvolgende installatieprocedure. Wil je ook notificaties ontvangen, bellen of sms’en als je niet thuis bent, dan moet je je telefoon meenemen.
Standalone smartwatches: smartwatches met een eigen simkaart
Normaal gesproken is je smartwatch een soort verlengstuk van je smartphone. De wearables worden echter steeds zelfstandiger doordat ze nu soms ook ruimte bieden voor een eigen simkaart. Hierdoor kan het horloge verbinding maken met het 4G-netwerk en werken alle slimme functies ook buiten het bereik van wifi en/of bluetooth.
Een van de partijen die hierin voorop loopt is Apple. Sinds de introductie van de Apple Watch Series 3 ondersteunen ze eSim-technologie. Helaas werkt dit nog niet met de mobiele netwerken in Nederland, waardoor je als Apple Watch-drager hier grotendeels afhankelijk bent van een aangesloten iPhone.
Hoewel zelfstandige smartwatches nuttig zijn, kunnen ze een mobiele telefoon nog niet volledig vervangen. De vraag is ook hoe belangrijk dit werkelijk is. Hoe vaak gaat u immers naar buiten zonder uw smartphone?
Voor- en nadelen van een zelfstandige smartwatch
Het voordeel van een smartwatch zonder telefoon is duidelijk: zo’n smartwatch kan zelfstandig bellen en je kunt er berichten mee versturen en je kunt alle reguliere smartphonefuncties gebruiken, maar je hoeft geen smartphone mee te nemen. Vooral tijdens het sporten is dat prettig: hoe minder je hoeft te sjouwen, hoe beter je traint.
Er zijn ook nadelen. De batterij van zo’n smartwatch gaat sneller leeg als het toestel de hele tijd verbonden is met het mobiele netwerk. Ook het kleine scherm is puntgaaf: het is niet erg handig om er bijvoorbeeld berichten op te tikken.
Daarnaast heb je een extra data abonnement nodig voor je horloge, wat natuurlijk extra kosten met zich meebrengt. En hoewel het aanbod aan apps voor smartwatches met de dag groter wordt, blijven het kleine applicaties met beperkte functionaliteit. Een smartwatch met simkaart kan je Android of iPhone niet vervangen.
Maar ben je je telefoon wel eens vergeten? Dan is je horloge zeker niet direct waardeloos. Bepaalde functies blijven wel werken, zeker als het een smartwatch met gps betreft.