Een laptop is geen goedkope aanschaf en daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Voordat je die belangrijke aankoop doet, is het goed om te weten wat je te wachten staat. Want wat is de gemiddelde levensduur van een laptop?
Wat is de levensduur van een laptop?
Net als een desktop pc bestaat een laptop uit verschillende soorten onderdelen. De gemiddelde levensduur van een laptop wordt geschat op 4 jaar, maar hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van de laptop en verschilt ook per onderdeel.
Zo gaat een krachtige laptop van topkwaliteit logischerwijs langer mee dan een kleine, simpele notebook of chromebook.
Niet elk onderdeel van een laptop is vervangbaar. Wel kun je verschillende tips en trucs toepassen zodat het zo lang mogelijk meegaat.
Batterij of levensduur van de batterij
De batterij is geen onderdeel dat van de ene op de andere dag kapot gaat: hij slijt geleidelijk. Je hebt vast gehoord dat overladen van de accu slecht is voor de accu: dit is eigenlijk maar ten dele waar! Het hangt af van het type batterij in uw laptop.
Een NiMH-accu slijt inderdaad als je hem te veel oplaadt; het langzame verval begint na ongeveer 500 ladingen of 2 jaar. Bij de Li-on accu werkt het andersom, want tussentijds en regelmatig opladen is precies goed voor dit type accu! Het ligt er dus maar net aan wat er in je laptop zit.
Software
Elke laptop heeft een besturingssysteem. Logisch, anders zou het nutteloos zijn! Macbooks werken met het besturingssysteem macOS en op andere laptops vind je meestal het bekende Windows.
Nu crasht een besturingssysteem niet zo snel, maar komen er regelmatig updates uit. Deze updates nemen ruimte in beslag op uw harde schijf. Als je een hele lange laptop hebt, kan hij op deze manier ‘groeien’ en vertragen.
Dit proces begint na ongeveer twee jaar, maar je kunt het grotendeels voorkomen met de tips die we je verderop in dit artikel geven.
Hardware
Als je het over hardware hebt, gaat het over de fysieke laptop zelf: van het scherm tot het moederbord en alle andere onderdelen.
In tegenstelling tot een pc zijn de meeste onderdelen niet zomaar te vervangen en alleen te repareren als ze al kapot zijn. Preventief vervangen of upgraden is daarom meestal geen optie.
Hoe lang heb je garantie op een laptop?
Bijna alle laptops hebben 2 jaar garantie. Je zult dus niet snel een langere of kortere garantietermijn tegenkomen. Wil je meer zekerheid? Tegenwoordig bieden veel (web)winkels de mogelijkheid om tegen meerprijs de garantie te verlengen of je laptop te verzekeren tegen schade.
Waarom zou je een laptop verzekeren als er nog garantie op zit? Wel, de garantie geldt alleen voor schade waar je zelf niets aan kunt doen en die dus aan het product te wijten is.
Als je de laptop laat vallen en het scherm breekt, kan de verzekering dit dekken, maar het valt niet onder de garantie.
Hoe zorg je ervoor dat je laptop langer meegaat?
De meeste onderdelen van een laptop verslijten na verloop van tijd. Het goede nieuws is dat je dat kunt tegengaan met deze handige tips.
- Zet je laptop uit als je klaar bent. Bekijk het zo: ook laptops hebben regelmatig een goede nachtrust nodig.
- Berg de laptop op in een sleeve. Zo is de laptop beter beschermd tegen ronddwarrelende stofdeeltjes en ongelukken.
- Doe af en toe een grondige reiniging. Volle laptops worden langzaam langzamer.
- Laad een laptop met een NiMH accu pas op als de accu bijna leeg is.
- Is de laptop volledig opgeladen? Koppel vervolgens de oplader los.
- Update je besturingssysteem op tijd. Zo heb je ook betere ondersteuning voor je programma’s en desktop apps.
Tot slot kun je ook op zoek gaan naar een laptop met verwisselbare onderdelen, zoals uitbreidbaar werkgeheugen. Je kunt de laptop eenvoudig upgraden wanneer je hem nodig hebt. Op de lange termijn maakt dit een groot verschil voor de uiteindelijke levensduur!