Naast een smartphone is een laptop misschien wel een van de belangrijkste elektronica die je in je leven kunt hebben. Zeker als je studeert of voor je werk veel achter de computer zit, is een goede laptop onmisbaar. Maar je wilt ook een laptop die bij je past voor je vrije tijd, bijvoorbeeld om online te shoppen.
Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, kan het soms lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Waar let je op bij het kopen van een laptop? Hier geven we je 7 tips om de beste laptop voor jou te kiezen.
Begroting
Dit is misschien het eerste dat u moet bepalen. Hoeveel wil je uitgeven aan je nieuwe laptop? Het budget bepaalt in feite alle andere vereisten voor de laptop; hoe meer je te besteden hebt, hoe meer keuze je hebt.
Ga niet direct voor een bepaald bedrag, maar bepaal een range, bijvoorbeeld van 500 tot 750 euro. Zo houd je verschillende opties open en loop je geen mooie aanbiedingen mis. Het kan zomaar zijn dat de laptop die helemaal perfect is voor jou beschikbaar is voor een goedkopere prijs!
Kies perron
Als je een beetje weet wat je wilt uitgeven, is de volgende keuze er een voor het platform. Dit is het besturingssysteem of besturingssysteem waarop de laptop draait, en de grote drie zijn in feite Mac, Windows en Chrome. Elk systeem heeft zijn eigen ventilatoren en zijn eigen voordelen.
Als je al een smartphone hebt met een bepaald systeem, bijvoorbeeld een Google-telefoon, wil je die misschien koppelen aan je laptop. Kijk in dat geval uit naar geweldige Chromebook-deals. Een Chromebook is helemaal geoptimaliseerd voor Google en is vaak niet al te duur. Als je echter überhaupt een Apple-fanaat bent, zou je waarschijnlijk liever een MacBook overwegen.
Maat laptop en scherm
Nu gaan we specifieker worden. Het formaat bepaalt hoe groot het scherm is, dit wordt aangegeven in inches. Hoe groter het scherm, hoe beter het beeld, maar de laptop zelf wordt ook groter. Als je de voorkeur geeft aan iets draagbaars, blijf dan tussen de 12 en 14 inch. Heb je liever een groot scherm, omdat je bijvoorbeeld graag films op je laptop kijkt of grafisch werk doet, dan kijk je op 15 inch en hoger.
Specificaties
De specs van een laptop lijken altijd een beetje hocus pocus, maar toch wil je op een paar dingen letten. Het geheugen van een laptop, of RAM, bepaalt hoe snel deze werkt. Een snelle laptop werkt een stuk beter dan een trage, let dus op 8 GB of meer, zeker als je veel van je laptop gaat vragen. Laptops worden continu geüpdatet en wat nu standaard is, is over een paar jaar achterhaald.
Dit geldt ook voor de opslagruimte. Bestanden worden steeds groter en als je veel dingen zoals films, muziek en foto’s op je laptop wilt kunnen opslaan dan wil je uitkijken naar een groot geheugen. Werk je daarentegen vooral in de cloud, bijvoorbeeld in Google Drive of iCloud, dan kun je met minder geheugen toe.
Kwalitatief toetsenbord en scherm
Hoe goed de laptop ook is van binnen, als de behuizing niet goed is, heb je er veel minder lang plezier van. Let dus goed op hoe het toetsenbord aanvoelt en wat de kwaliteit van het scherm van de laptop is. Vaak zie je dit op het eerste gezicht al, maar nog beter is het om de laptop te testen.
Veel elektronicawinkels hebben vaak veel laptops uitgestald die je kunt bekijken en testen. Ziet de laptop eruit alsof hij tegen een stootje kan, of gaat hij binnenkort kapot? Het is ook een goed idee om recensies van andere gebruikers van een bepaalde laptop op te zoeken. Er is niets zo informatief als een gedetailleerde referentie van iemand die de laptop al bezit.
Batterij vermogen
Een laptop is natuurlijk extra handig omdat je die overal mee naartoe kunt nemen. Minder handig is het als je hem af en toe moet opladen. Let dus op de beloofde batterijduur en ga zo lang mogelijk door. Tussen de 4 en 6 uur is al redelijk en vanaf 8 uur batterijduur zit je goed.
Verbindingen
Tot slot kijk je welke output de laptop biedt. Met slechts één USB-aansluiting red je het bijvoorbeeld vaak niet, aangezien zoveel andere apparaten, zoals smartphones, camera’s en externe harde schijven allemaal met USB werken. Ga voor minimaal drie usb-uitgangen en let op een handige sd-kaartingang, een audiopoort en een hdmi-ingang.