- ios
- ipados
- android
- veiligheid
- updates
- beveiliging
- ondersteuning
iOS wordt over het algemeen als veiliger beschouwd dan Android. De redenen hiervoor zijn divers. Echter: als je je als Android-gebruiker aan een paar regels houdt, kunnen vervelende zaken buiten de deur gehouden worden.
Het grootste probleem van Android is versiefragmentatie. Gekoppeld aan het feit dat veel fabrikanten (in ieder geval) beveiligingspatches en systeemupdates na hooguit een jaar of twee of drie opgeven. Gebruik je een oudere Android-telefoon (of een tablet, settopbox, tv, etc.) die geen updates meer ontvangt, dan nemen de beveiligingsrisico’s snel toe. In het geval van iOS ondersteunt Apple apparaten nog vele jaren na de release. Als voorbeeld: de in 2015 verschenen iPhone 6s draait nog steeds op de meest recente iOS 15. Met andere woorden, bezitters van dat toestel hebben na zeven jaar toegang tot alle moderne functies, updates en beveiligingspatches. Het is een van de redenen waarom je iOS als veiliger kunt beschouwen dan Android.
Vermijd “externe” apps
Een ander potentieel probleem met Android is dat het mogelijk is om apps te installeren van buiten Google Play (Android’s app store). Je moet dit expliciet toestaan in de instellingen van je apparaat, maar als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je altijd en overal software downloaden en installeren. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van alternatieve app stores. Dat lijkt heel mooi en nobel, maar de laatste jaren is duidelijk geworden dat deze ‘alternatieven’ niet allemaal even koosjer zijn. Wil je ellende voorkomen, zet die optie dan uit voor apps van buiten de app store. Bovendien heeft Google Play ook een geschiedenis van nep-apps en (of) apps met malware die door de kieren glippen.
Hardwarebeveiliging
Praktisch is ook dat elke relatief recente iPhone speciale chips (of losse onderdelen erin) heeft die privacygevoelige gegevens zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenningsgegevens etc. veilig versleutelen. Van buitenaf kun je er simpelweg niet bij. Google werkt nu ook aan eigen vergelijkbare onderdelen, wat alleen maar toegejuicht kan worden. Vooralsnog vind je die onderdelen echter alleen in de allernieuwste toestellen van Google zelf.
Alarmbellen
Verder kent iOS veel slimme technieken om de schade zeer beperkt te houden, ook als een app ‘vervelende dingen’ wil doen. Elke app draait in een volledig gesloten sandbox en kan geen gegevens van andere apps stelen, wijzigen of toevoegen. Verder moet je als iOS-gebruiker heel expliciet toegang geven tot alles. Als een game bijvoorbeeld toegang wil tot je contacten, moeten niet alleen de alarmbellen afgaan, maar weigeren is ook de enige juiste actie. Ook recente versies van Android vragen steeds vaker toestemming voor van alles en nog wat, maar in oudere versies niet.
Wil jij toch veilig met Android werken? Hou je dan aan de volgende regels:
- Download alleen apps uit de Google Play app store
- Installeer updates zodra ze beschikbaar zijn (fabrikanten lopen toch vaak achter bij het implementeren ervan!)
- Vermijd het gebruik van oudere Android-versies, update zo snel mogelijk. Hoe recenter de versie van Android, hoe veiliger!
- Gebruik geen toestel waarvoor geen updates verschijnen, zeker niet als je dagelijkse telefoon
- Geef geen onbeperkte toegang tot dingen (contacten, camera, etc.) die niet expliciet nodig zijn om een app te laten functioneren
- Overweeg een Android-virusscanner te installeren
- Verwijder apps die je lange tijd niet hebt gebruikt en/of waarvoor al lang geen updates zijn verschenen